Naskaleiden mukavan monipuolinen mieskuorokevät

Mieskuoro Naskaleiden kevätkautta 2024 väritti totuttuakin aktiivisempi yhteistyö eri kokoonpanojen kanssa. Naskaleiden kevääseen mahtui kaksi onnistunutta yhteiskonserttia sekä muut alkuvuoden normaalit kuviot koelauluineen, vuosijuhlineen ja vappuriehoineen. 

Mieskuorolauluharrastus on nosteessa ainakin jos mittarina käytetään Naskaleiden uusien iltojen suosion kehitystä. Liekö kiittäminen puskaradiota, viimekesäistä kisamenestystä vai esiintymisiä joulurauhan julistuksissa, mutta rekrymme ovat viime aikoina vetäneet hyvin ja kuoroon on liittynyt monia hyviä laulajia – niin tänäkin keväänä.

Ja kyllä vaan onkin innostavaa tehdä säveltaidetta nelisenkymmenen hyvän jätkän voimin. Laulajien keski-ikä keikkuu 30 vuoden tuntumassa ja ikähaitarin ääripäät ovat 20 ja 55 vuoden välimaastossa. Joukossa on potentiaalia ja tait. joht. Niklas Taanila on tehnyt hienoa työtä soinnin hiomisessa, taiteellisen varajohtaja Teemu Mustosen panosta unohtamatta.

Mainittakoon, että seuraavat uusien illat järjestetään taas syksyllä laulukauden alussa. Ilmoittelemme niistä hyvissä ajoin somessa ja nettisivuillamme.

 

Yhteinen sävel: oopperaa yli 100 muusikon voimin

Vuoden ensimmäinen kunnon konsertti koettiin 15. maaliskuuta, kun Turun NMKY:n musiikkiryhmät panivat hynttyynsä yhteen yhteiskonsertin muodossa.

Yhteinen sävel -konsertissa yleisö sai nähdä, kuinka monipuolista ja tasokasta musiikkitoimintaa Turun NMKY:llä tehdään. Naskaleiden lisäksi konsertissa esiintyivät Aura Brass Band, Aino-kuoro, Turun musiikin ystävät, Seniorikuoro, Lauluyhtye Tuurat ja Lauluyhtye Efekti.

Ryhmiä kuultiin yhdessä ja erikseen. Naskaleiden poppia ja klassista sopivassa suhteessa tarjoillut esitys otettiin yleisössä innostuneena vastaan. Konsertin loppuhuipennuksena kuultiin, kun noin 125 muusikosta koostunut kokoonpano tunnelmoi kahden orkesterin ja suurkuoron voimin Verdin Nabuccoa.

 

Huolet hetkeksi poistaisin: SEIM Ensemble ja Naskalit konsertoivat Turussa ja Helsingissä

Kuorokevään todellinen kruununjalokivi oli yhdessä helsinkiläisen SEIM Ensemblen kanssa järjestetty Huolet hetkeksi poistaisin -miniatyyrikiertue.  Yhteistyö todisti että pelkillä miesäänilläkin saadaan aikaiseksi jotain herkkää ja kaunista.

Konserteissa kuultiin sekä perinteisen että hieman modernimman musiikin nuorekasta mieskuorotulkintaa. Tarjolla oli teoksia meiltä ja maailmalta, aina ranskalaisesta rakkauslaulusta kotimaiseen popmusiikkiin. Konsertit kuultiin perjantaina 5.4. ja lauantaina 6.4. ensin Turussa, Martinkirkossa ja seuraavana päivänä Helsingissä, Lauttasaaren kirkossa.

Vuonna 2020 perustettu SEIM Ensemble oli monelle Naskaleiden kuulijalle uusi, mutta sitäkin mieluisampi tuttavuus. Taitavan yhtyeen ohjelmisto kattaa kaikki historialliset periodit sisältäen niin miesäänillä laulettua sekakuororepertuaaria, uutta mieskuoromusiikkia kuin laulajien omaa tuotantoa. Palkitun kuoron taiteellisena johtajana toimii jyväskyläläisen Mieskuoro Alvarinkin taiteellisena johtajana meritoitunut Riku Miettunen.

Kokoonpanot soivat kauniisti myös yhteen, eikä ensimmäistä kertaa Helsingissä esiintyvän Naskaleiden tarvinnut luimistella. Yleisöpalautteen perusteella Naskalit yllätti positiivisesti pääkaupunkiseudunkin kuulijat.

Konsertin jälkeen matka vei SEIM Ensemblen järkkäämään tunnelmalliseen karonkkaan, josta sukeutui melkein eräänlainen mieskuoroskenen sulatusuuni. Paikalla nähtiin naskaleiden ja seimiläisten lisäksi niin polyteknikkoja kuin ylioppilaskunnan laulajia, sekä yllätysnumerona uudempaa ranskalaista Torwimusiikkia juhlakansalle tarjoillut Retuperän WBK.

 

Vappuhumun läpi kohti kesää

Vaikka vappua edeltävällä viikolla Turkuun saatiin vielä yksi takatalvi, Valpurin päivää vietettiin vallan aurinkoisissa, vähälumisissa ja iloisissa tunnelmissa. Naskaleiden kevätlaulut tarjosivat perinteisin menoin vappufiilistelyä tuomiokirkon rinteessä.

Keväisen perinneohjelmiston lisäksi uskaltauduimme esittämään myös yleisölle uudempiakin kappaleita, kuten kevään naskalijukeboksin haastavampaa päätyä edustavan Camille Saint-Saënsin Sérénade d’hiverin. Rinteessä piipahti iloittelemassa myös kuoron oma epävirei… eikun siis epävirallinen vappuvaskiyhtye Vierustoverit. Virallisen osuuden päätyttyä kuorolaiset seurueineen jatkoivat matkaa ravintola Gräddan vappubrunssille, josta hauskanpito jatkui iltaan saakka.

Toukokuun 21. päivän laulukauden viimeisten lauluharjoitusten jälkeen Naskaleiden miehistö siirtyy ansaitulle kesätauolle. Syksyllä luvassa on kuitenkin taas hauskoja esiintymisiä, kuten kutkuttava äänitys- ja musiikkivideoprojekti, jota odotellessa kelpaa nauttia Suomen kesästä.

Kiitos yleisölle, lauluveljille, yhteistyökumppaneille ja erityisesti Sinulle – tavataan taas syksyllä!

 

Teksti: Aarne Manneri, Pyry Kunnas