Barberpop: Kårenilla soi barbershop, pop sekä kevyen musiikin klassikot Mieskuoro Naskaleiden ja neljän lauluyhtyeen voimin

Mieskuoro Naskalit halusi tutustua paremmin amerikkalaiseen barbershop-lauluperinteeseen. Syntyi idea rennosta musiikki-iltamasta, jossa barbershop ja kevyen musiikin klassikot soivat mieskuoron ja neljän lauluyhtyeen voimin. Barberpop-tapahtumassa 14.10. Kårenin lavalle nousevat Naskaleiden lisäksi lauluyhtyeet Namikatse, Just For Fun, Klaus riddare ja Kylä lähtee. Esitysten välissä DJ soittaa musiikkia levyiltä. 

Barbershop-yhtyelaulamisen juuret juontavat 1800-luvun Yhdysvaltoihin. Tyylin sanotaan saaneen alkunsa parturisalongeissa, joissa vuoroaan odottavat miehet ovat alkaneet viihdyttää toisiaan harmonisoimalla tuttuja melodioita.

Tyylilajin omaleimaiseen luonteeseen kuuluu, että laulu kulkee lähes yksinomaan neliäänisesti ja vain harvoin tyydytään kolmisointuun. Barbershopissa sovitukset tehdään aina tukemaan harmonisia yläsäveliä: kun sointu lauletaan puhtaasti, siinä alkaa soida niin kutsuttuja yläsäveliä, eli ääniä joita kukaan ei todellisuudessa laula.

-”Barbershopia kuulee ajoittain kutsuttavan yhtyelaulun kuningaslajiksi, koska sen esittäminen vaatii laulajilta tarkkaa sävelkorvaa ja vahvaa tulkintakykyä”, kertoo sekä Mieskuoro Naskaleissa että lauluyhtye Namikatsessa laulava ykköstenori Niklas Broman.

Naskalit lähti ideoimaan barbershop-teeman ympärille iltamaa, joka muistuttaisi enemmän rentoa musiikkiklubia, kuin perinteistä kuorokonserttia penkkirivistöineen. Yksinomaan barbershopiin keskittyvän konsertin sijasta luvassa on tasapainoinen sekoitus barbershopia, poppia ja muita kevyen musiikin klassikoita a cappella -sovituksina.

-”Halusimme tehdä tapahtuman, jossa yleisöllä on mahdollisuus kuunnella musiikkia, seurustella ja nauttia virvokkeista. Uskomme, että monipuolinen ohjelma sekä tunnelmaan sopiva levymusiikki iskee moneen musiikkimakuun”, Broman sanoo.

Naskalit on saanut barbershop-numeroihinsa sparrausta helsinkiläiseltä Atte Heikkiseltä, joka on tunnettu nimi suomalaisissa barbershop-piireissä. Heikkinen on paitsi aktiivinen yhtyelaulaja, myös Finnish Association of Barbershop Singers -yhdistyksen varapuheenjohtaja.

-”Atte auttoi meitä kappaleiden tekstinkäsittelyn hiomisessa ja toi lisätukea tyylinmukaiseen laulutekniikaan. Saimme uusia eväitä kevyen musiikin ja erityisesti barbershopin tulkintaan”, kuoron taiteellinen johtaja Niklas Taanila kuvailee.

Naskaleiden lisäksi tapahtumassa esiintyy kuoron oma lauluyhtye Namikatse sekä kolme mukaan kutsuttua lauluyhtyettä. Klaus riddare on turkulaisen mieskuoro Brahe Djäknarin kvartetti, Just For Fun on turkulainen naisryhmä ja Jyväskylästä saapuva Kylä lähtee on jyväskyläläisen mieskuoro Alvarin riveistä koostettu kvartetti.

-”Barbershopin henkeen kuuluu eräänlainen yhtyeiden välinen avoimuus ja yhteisöllisyys, jota tässäkin kanavoidaan esiintymällä monen ryhmän voimin. Rikomme siis tietoisesti perinteistä konserttikaavaa, jotta rennolle illanvietolle ja sosiaalisuudelle jää luontevasti tilaa. Olemmekin todella iloisia, että pääsemme tarjoamaan yhdessä yleisölle monipuolisen kattauksen a cappellaa”, Taanila pohdiskelee.

Barberpop: Barbershoppia, poppia ja kevyen musiikin a cappella -klassikoita ravintola Kårenilla 14.10. klo 19.30 (ovet klo 19.00). Liput 20 € / opiskelijat 10 €. K-18

OSTA LIPUT ENNAKKOON: www.lyyti.in/barberpop