Niklas Taanila on Mieskuoro Naskaleiden uusi taiteellinen johtaja

Niklas Taanila astuu Mieskuoro Naskaleiden puikkoihin

Iloisia uutisia! Naskaleiden uutena taiteellisena johtajana aloittaa syksyllä Niklas Taanila. Muun muassa Mieskuoro Alvarissa ja Mieskuoro Eugassa meritoituneen Taanilan tavoitteena on kehittää Naskaleiden sointia kuoron omaa henkeä kadottamatta. 

Aloitimme keväällä 2022 haun uuden taiteellisen johtajan löytämiseksi pitkäaikaisen johtajamme Tommi Saalaan ilmoitettua halukkuutensa luopua tehtävästä. Kuoron uudeksi johtajaksi löytyi nuori ja taitava Niklas Taanila. Saimme iloksemme monta hyvää hakemusta, joista valitsimme tehtävään parhaiten sopivan henkilön.

Naskalit on sosiaalisesti poikkeuksellisen yhteenhitsautunut porukka ja haluamme pitää hyvästä yhteishengestä kiinni. Johtajalla on iso rooli treenitunnelman luomisessa, joten porukkaamme sopiva luonteenlaatu oli uutta johtajaa ajatellen käytännössä yhtä tärkeä valintakriteeri kuin erinomaiset kuoronjohdolliset ansiot. Niklas täytti iloksemme kaikki ruksit.

31-vuotias Taanila (s. 1990) on turkulainen kuoronjohtaja ja musiikkikasvattaja. Hän on valmistunut musiikinopettajaksi Jyväskylän yliopistosta, aloitti kuoronjohdon opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja valmistui kesällä 2022 Tampereen ammattikorkeakoulusta pääaineenaan kuoronjohto. Opettajina ovat toimineet Rita Varonen ja Markus Yli-Jokipii.

Mieskuoro on Taanilalle tuttu instrumentti. Hän oli mukana perustamassa jyväskyläläistä Mieskuoro Alvaria, joka on nopeasti vakiinnuttanut paikkansa Jyväskylän kuorokentällä. Hän on vuosien varrella johtanut useita kuoroja eri puolilla Suomea.

Taanila on saavuttanut myös kilpailumenestystä. Alvar voitti vuonna 2021 VII:n Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun kansainvälisen sarjan vastaanottaen myös Suomen säveltäjät ry:n erikoispalkinnon. Taanilalle myönnettiin kilpailun Matti Hyökki -kuoronjohtajapalkinto.

”Kuoron yhteisöllisyydestä tulee pitää huolta, sillä se tekee treenaamisesta ja esiintymisestäkin mukavampaa.”

Myös Naskaleille Taanilalla on jo alustavia suunnitelmia – tulkinnan ja soinnin kehittäminen jatkuu. Syyskausi avataan kevyemmällä Barbershopista inspiroituneella viihdekonsertilla ja kelien viilentyessä siirrytään perinteisten Tuli kirkkoon miehet ja joulu -joulukonserttien valmisteluun. Tärkein tavoite on kuitenkin pitää yllä laulamisen iloa. Kuoron yhteisöllisyydestä tulee pitää huolta, sillä se tekee treenaamisesta ja esiintymisestäkin mukavampaa.

Taanila on myös itse laulanut parikymppisenä Naskaleiden riveissä, joten kopioimaton naskalihenki on hänelle tuttua. Lisäksi hän on vieraillut laulajana ammattikuoro Tampere Cappellan produktioissa vuodesta 2019, ja vuoden 2021 lopulla hän liittyi musiikin ammattilaisista koostuvaan helsinkiläiseen Munx Gregoriana -vokaaliyhtyeeseen.

Uuteen aikaan astuvan kuoromme tavoitteena on jatkaa paitsi taiteellisen tasomme, myös laulajiston lukumäärän kasvattamista. Tässä onnistutaan, kun säilytämme yhdessä tekemisen ilon tinkimättä korkeista taiteellisista standardeista. Lähdemme Niklaksen johdolla intoa puhkuen kohti uusia saavutuksia. Haemme nuorekkaaseen porukkaamme täysi-ikäisiä laulajia Uusien illoissamme tiistaina 6.9. ja 13.9. Harjoittelemme klo 18–20.30 Turun NMKY:n juhlasalissa osoitteessa Sirkkalankatu 27. Lämpimästi tervetuloa kaikki laulumiehet, jotka etsitte musiikkiharrastusta ja haluatte tutustua uusiin ihmisiin!