Mieskuoro Naskalit - Karanteenivappu

Naskaleiden kummallinen kuorovuosi 2020

Mennyttä vuotta summaavat tekstit on normaalisti tapana julkaista mahdollisimman lähellä vuodenvaihdetta, kun ilmassa leijailee uuden vuoden muassaan tuoma uusien haasteiden huumaava tuoksu. Vuosi 2020 kuitenkin meni ja väisti kaiken ”normaalin” niin kaukaa, ettei mieskuoron vuosikatsauksen julkaiseminen vasta huhtikuun kynnyksellä oikeastaan edes tunnu niin kovin eriskummalliselta. Jollakin tavalla tuntuu jopa sopivalta julkaista koronan värittämää vuotta käsittelevä teksti poikkeusolojen vuosipäivän jälkimainingeissa.

Naskaleiden kuorovuosi 2020 lähti vahvasti liikkeelle – uusia ja jännittäviä suunnitelmia oli tehty jos jonkinlaisia. Pääsisimme keväällä hyvin ansaitulle 100-vuotisjuhlamatkalle Bulgariaan, mittaisimme taitojamme Helsingissä Madetoja-mieskuorokilpailussa ja järjestäisimme hulppean yhteiskonsertin Naiskuoro Resonuksen ja Puolalanmäen lukiokuorojen kanssa. Vaan sitten iski COVID-19-virus ja jouduimme laittamaan kannen suunniteltujen projektien päälle.

Emme kuitenkaan lannistuneet tästä, mitäs noista koronoista. Jos historiallisesta vuodesta 2020 jotakin positiivista sanottavaa olisi keksittävä, niin ainakin Naskalit pääsivät toteuttamaan monia projekteja, jonkalaisia emme olisi vielä hetki sitten kuvitelleet tekevämme.

Musiikki tuo lohtua karanteenin keskelle

Saimme kevään aikana pidettyä naskalihenkeä yllä parilla pienellä karanteenitempauksella – emmehän halunneet antaa poikkeuksellisen tilanteen estää lauluharrastusta. Lockdownin iskettyä keksimme nopeasti lähteä virittelemään pientä laulutervehdystä karanteenin keskelle!

Lopputuloksena syntyi videolle tallennettu etänä laulettu versio Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnistä. Esitys toteutettiin siten, että taiteellinen johtajamme Tommi Saalas kuvasi johtamisestaan videon, jonka tahtiin kuorolaiset lauloivat stemmansa kodeissaan. Suomalaisille rakkaana ja kuorolaisille entuudestaan tuttuna teoksena Finlandia-hymni soveltui hyvin myös tällaiseen erikoisempaan kokeiluun. Tavoitteemme oli tuoda kuuntelijoillemme lohtua ja toivoa vaikeiden aikojen keskelle.

Mieskuoro Naskalit - Etäkuoroesitys Finlandia-hymnistä

Laulaminen ilman vieressä istuvaa stemmakaveria tuntui vähintäänkin merkilliseltä, mutta lopputuloksesta tuli silti varsin onnistunut. Kollaasivideon kursi kasaan kuorolaisten kuvaamista klipeistä Juho Pöllänen (videon editointi) ja Jimi Toiviainen (äänen editointi).

Tempaus tuntui osuvan johonkin hermoon, sillä videosta tuli hetkessä kuoron ensimmäinen somehitti. Tämän tekstin kirjoittamishetkellä videota on katsottu Youtubessa jo yli 8 300 kertaa. Olimme myös häkeltyneitä etä-Finlandiasta saamamme positiivisen palautteen huimasta määrästä. Muun hyvän lisäksi video huomioitiin Turun Sanomien ja paikallislehti Aamusetin verkkosivuilla sekä AlfaTV:n uutislähetyksen loppukevennyksenä.

Vappu, jota ei tullutkaan

Mieskuorolaulu ja vappu kuuluvat yhteen. Kun alkoi näyttää siltä, että vappu jäisi perinteisten vapunpäivän kevätlaulujen osalta kovin hiljaisiksi, otimme ja viritimme vielä toisen etälauluesityksen vappukansan iloksi.

Projekti toteutettiin hyväksi havaitulla kaavalla kunkin kuorolaisen laulaessa stemmansa kotonaan. Kappalevalintamme La Cucaracha (suom. Torakka) on ennemmin meksikolaisista juhlista tuttu viisu, mutta sen veikeä fiilis soveltui mielestämme oikein hienosti myös suomalaiseen karnevaalitunnelmaan.

Laulamisen lisäksi videolla nähtiin kuorolaisia vapputunnelmissa: vappua toivoteltiin, pillit vislasivat, hillomunkit maistuivat, huiskut heiluivat ja poksautettiinpa pullo kuohuvaakin. Eristyksissä vietetty työväenjuhla oli totutusta poikkeava, mutta hauskanpitoa ajatellen vappu, kuten moni muukin asia, on isoilta osin asennoitumiskysymys.

Mieskuoro Naskalit - karanteenivappu 2019 - Taidemuseonmäki

Kesä valoi uskoa tilanteeseen 

Kesä toi onneksi pienen helpotuksen koronatilastoihin ja lempeiden kesäpäivien helliessä saattoi jopa hetkittäin tuntua kuin tautia ei olisikaan. Syksyn alkaessa tilanne näytti jo siinä määrin paremmalta, että myös kuorotoimintaa uskallettiin jatkaa.

Syksyllä juhlimme aiemmin keväällä järjestämättä jääneet kuoron vuosijuhlat. Juhlapäivä sujui mukavasti Mathildedalin ruukinkylässä laulaen, syöden, juoden ja minigolfia pelaten. Hiljaisen kevään ja kesän jälkeen oli helppo huomata, kuinka kova ikävä meillä oli ollut paitsi laulamista, myös toisiamme.

Täysin vaille live-elämyksiä emme tänäkään vuonna jääneet. Naskaleita pyydettiin esiintymään Turun pahamaineisen Kakolanmäen rinteeseen avatun Hotel Kakolan avajaisiin. Lauloimme vanhan lääninvankilan kirkkosalin urkuparvelta omistajien avajaispuheen päätteeksi yllätysnumerona Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemän Vangin laulun. Laulajilla oli ilo päästä vedon jälkeen tutustumaan tarkemmin persoonalliseen vasta avattuun hotelliin sekä iltajuhlan rientoihin.

Mieskuoro Naskalit hotelli Kakolassa

Syksyn alun suunnitelmiin kuului Aino-kuoron kanssa yhdessä järjestettävä Halloween-teemainen konserttikokonaisuus. Yhteisharjoituksetkin ehdittiin jo aloittaa, mutta melko pian kävi ilmi ettei yhteiskonsertin järjestäminen sekä turvallisesti että kannattavasti tulisi onnistumaan tänä vuonna, joten konsertti päätettiin perua.

Tästäkään hätääntymättä Naskalit käänsi tähtäimen kohti joulua. Tiukkenevien suositusten mukaisesti jatkoimme harjoittelua maskit päässä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä huolehtien.

Maskin kanssa laulaminen ei ole mitään herkkua, mutta on siinä puolensakin. Esimerkiksi:

  1. Vierustoverisi ei kuittaile valkosipuli-rullakebabin hajuisesta hengityksestäsi
  2. Karheinkin laulusoundi muuttuu maskin läpi laulettuna lähes kokolattiamattomaisen pehmeäksi
  3. Vihdoinkin pianissimo-dynamiikka onnistuu myös mieskuoron mullilaumalta
  4. Peitetyn suusi ansiosta kuoronjohtaja ei pysty syyttämään sinua, vaikka se tärkeä lähtö menikin (jälleen) sivu suun
  5. Huurustuvien silmälasiesi läpi heikkenevä nuottikuva pakottaa opettelemaan kappaleet ulkoa ilman sen kummempaa sisäistä motivaattoria

Ja kas näin, jokaisella pilvellä on hopeareunus.

Tuli verkkoon miehet ja joulu

Olimme järjestämässä luottavaisin mielin perinteisiä Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konserttejamme Turun Tuomiokirkoon, Sigyn-saliin ja Eurajoen Kustaa Aadolfin kirkkoon, mutta ensimmäiseen konserttiin ollessa aikaa vain kaksi viikkoa, oli koronatilanne edennyt pisteeseen jossa myös kirkkokonserttien toteuttamisesta oli luovuttava.

Eurajoki Bel Canton taiteellisena johtajana, bassobaritonina ja monien naskalikonserttien solistina tutuksi tulleen Erik Rousin innostamana ryhdyimme suunnittelemaan videomuotoista joulutervehdystä. Naskaleiden perinteiset Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konsertit korvattiin tänä jouluna videotervehdyksellä, jossa yhdisteltiin muun muassa Turun tuomiokirkossa 2015 kuvattuja joululauluja ja joulukuussa 2020 Pyhän Henrikin ekuumenisessa taidekappelissa kuvattuja pienyhtyeversioita. Facebookissa ja Youtubessa julkaistun pienoiskonsertin nimeksi annettiin luonnollisesti Tuli verkkoon miehet ja joulu

Naskaleiden esityksiä kuultiin myös Eurajoki Bel Canton omalla jouluvideolla, jossa kuultiin kuoron esitysten lisäksi bassobaritoni Rousin, basso Markus Suihkosen sekä urkuri-pianisti Ilpo Laspaksen Eurajoen Kustaa Aadolfin kirkossa videoituja esityksiä.

Mieskuoro Naskalit - Joulurauhan julistus 2020

Naskaleiden vuoden kenties näkyvin esitys tapahtui tänäkin vuonna valtakunnallisessa televisiossa joulurauhan julistuksen yhteydessä. Varsinaisen joulurauhan julistamisen perään Naskaleiden pienryhmä esitti Ylen Kuusijuhla-ohjelman suorassa lähetyksessä Teemu Mustosen sovituksen jouluklassikko Nisse-polkasta protokollapäällikkö Mika Akkaselle rokkari Michael Monroen joraillessa taustalla.

Tästäkin vuodesta selvittiin, mutta vaikka videoitujen laulutervehdysten tekeminen on ollut hauska ja erilainen kokemus, eivät ne vedä vertoja elävän yleisön edessä lauletuille konserttielämyksille. Lienee turvallista arvioida, että kuorolaisten yhteisenä toiveena olisi päästä tulevana vuonna palaamaan niin arjen kuin kuorotoiminnan osalta tutumpiin uomiin.

Toivotaan, että vuosi 2021 palauttaa elämän takaisin tutumpiin uomiin.